Modern iroda jellemzői

Modern iroda jellemzői

 
Minden változik, fejlődik. Folyamatos célja az emberiségnek, hogy minden egyszerűbb legyen és hasznosabb is egyszerre, ebből kiindulva tehát az munkahelyek, irodák is folyton változnak és változni fognak.
A modern irodában tökéletesen megtalálhatóak a modern stílus irányzatok. A modern irodákat két szempontból tudjuk megközelíteni.:
 
  1. Kinézet szempontjából
  2. Funkció szempontjából
 
A modern irodák kinézete.
 
Manapság az ilyen irodákban kevés szín uralkodik, és mindig van egy fő szín (általában a cégnek a színe.). A bútorok egységesek és az egész munkahely letisztult. A tér szabad, nem ülnek az ott dolgozok mind külön kis irodákba, mindenkinek a saját asztala effektív a saját irodája. Szellős a térség, általában magas belmagassággal, az asztalok is legtöbbször már fémlábasok, a hagyományos laplábasok már elavultak, ez is trendi és esztétikusabb is. Világos és átlátható. Kifejezetten trendi, a különböző üvegek, falat motiváló, inspiráló rövid szövegekkel való dekorálása. A különböző helyiség pedig egy otthonos légkört próbálnak teremteni, olyanokra kell például gondolni mint:
 
  1. Játékszoba
  2. Pihenőszoba
  3. Étkező
  4. Kreatív szoba
 
A játék szoba az ott dolgozók kikapcsolódására szolgál. Az új generációnak már nehezére esik reggeltől estig egy székben ülni és felnézés nélkül dolgozni. Mivel tény, hogy sokkal effektívebb a munkaerő, ha a munka nem kínszenvedés, ezért számos helyen már behozták a munkahelyekre a szórakozást például: darts, csocsó, biliárd, társasok.
A pihenőszoba eléggé egyértelmű, egy helyiség, ahol garantáltan csönd van, és kényelmesen ellehet egy kicsit dőlni (babzsákok például). 
A kreatív szoba ezeknek az ötvözete mondhatni. Egy helyiség, ahova belehet menni párban, csoportosan. Olyan eszközöket és tárgyakat nyújt, ami abban segíthet, hogy különböző ötleteket tudjanak kitalálni, akár átbeszélni, lényegében egy teljesen más oldalról megközelített és átgondolt tárgyalószoba. Egy szoba tele táblákkal, színes ceruzákkal, filcekkel, motiváló és inspiráló légkör. Hintaágyak és babzsákok amire lelehet huppani. A lényege, hogy ne egy steril helység legyen, ahol leülnek egymással szemben egy asztalhoz és egyeztetnek.
 
A modern irodák funkciója.
 
A fentebb leírtakról fontos elmondani, hogy miért is ezek az új trendek. A cégek egy leegyszerűsített, praktikus megoldást akarnak mindig. Ha minden egységes, nem tud senkise belerontani a képbe, szóval így elkerülhető a folytonos problémázás, változtatás. A bútorok egyszerűbben pótolhatók. Az üzenete is sokkal professzionálisabb. Ezentúl egy egységes teremt az ott dolgozók között.
Továbbá, fontos nekik, hogy senkise legyen szeparálva magányosan alapjáraton. Ha valaki szeretne nyugalmat egyedül, akkor igénybe veszi valamelyik erre a célra létrehozott helyiséget. Ez azért van, mert az emberek csapatban sokkal jobban és eredményesebben tudnak dolgozni. Természetesen vannak munkakörök, ahol ez nem kivitelezhető, olykor biztosítva van a saját iroda. Csapatban az erő ennek a mottója.
 
Az otthonos légkör, a szórakozási lehetőség nyújtása, mind azért vannak, hogy az ott dolgozók jól érezzék magukat, és érezzék, hogy foglalkoznak velük, és hogy fontos, hogy jól érezzék magukat a munkahelyükön. Természetesen, ehhez kell egy mentalitás és felfogás, nincs értelme ezeknek, ha közben nem engedjük őket felállni a székükből. Fontos tudni, hogy lehetséges, hogy már 1 órája csocsóznak a munkatársaink, viszont azután 1 óra alatt olyan munkát fognak elvégezni, amit senkimás nem tud. Fontos, hogy valódi legyen a légkör az irodába, ne csak látszat, különben a modern irodák valódi értelme/funkciói semmit sem érnek.
 
Szintén érdekes lehet: Kényelmes irodai szék, Iroda dekoráció ötletek.